יום שלישי, 29 בנובמבר 2016

איך עושים בנטו בפחות מעשר דקות?


איך אפשר להכין בנטו בעשר דקות מקסימום? 


טוב, אחרי איזה מליון שנה (טוב, לפחות חמש שנים) - החלטתי שהגיע הזמן לכתוב סוף סוף  פוסט ממצה, על איך להכין בנטו יומיומי-  בעשר דקות גג.
אני מבטיחה שאם תצמדו לכללים, ותתמידו בתרגול- תוכלו לעמוד בזמנים האלה ויתרה מכך- זמני ההכנה יתקצרו עוד יותר, במהרה.
בפוסט הבנטו הזה אני רוצה לתת לכם כמה רעיונות וטיפים מעשיים, שיסייעו לכם להכין בנטו בזמן קצר, ממש תוך דקות ספורות.


איך להכין אובנטו במהירות- סרטון 





הערה מקדימה: זה אמנם פוסט על איך מכינים בנטו- קופסת אוכל יפנית- אבל חשוב לי להדגיש כבר עכשיו שהמזון בו תשתמשו לא חייב להיות יפני. על פי ההנחיות הללו תוכלו לארוז כל מזון שאתם (או הילדים שלכם) אוהבים, תוך שאתם מנסים ככל יכולתכם לשמור על אוכל מזין, לא מעובד, ומגוון.  

מוכנים? בואו נתחיל!

מה צריך כדי להכין בנטו?


קופסת בנטו :
אז כן, אתם צריכים קופסה. היא לא חייבת להיות תיבת  בנטו יפנית, אבל חשוב שהיא תהייה נמוכה (3-4 ס"מ גובה), צריך שתיסגר טוב או שתשימו לה גומי שיהדק את המכסה סביב (העיקר שלא יתפזר בתיק). אפשר להשתמש בקופסאות טרמיות או לא טרמיות, מנירוסטה או מפלסטיק, קופסאות שמחולקות מראש בחלוקה פנימית או קופסאות ללא כל חלוקה פנימית, עם ציורים או בלעדיהם. זה ממש תלוי בהעדפות הפרטיות שלכם. חשוב מאוד שתתאימו את גודל תיבת הבנטו לצרכים של הילדים שלכם, לילדים בגן עד כיתה ב' - 500 מ"ל הם די והותר (לטיפים נוספים להתאמת קופסה מתאימה על פי גיל ומין הילד- לחצו על הלינק הזה).
חוצצים ומנג'טים מסיליקון:
הרבה מהילדים (ובוא נודה בזה- גם מבוגרים, כמוני!) אוהבים שהאוכל מופרד וסוג אוכל אחד לא נוגע אחד באחר. יש ב"שיגעון"  הזה גם הגיון, כיוון שכך אוכל "יבש" - לא נרטב, והטעמים של המאכלים השונים לא מתערבבים. בכל מקרה- הבנטו הוא פתרון קלאסי לצורך הזה בהפרדת מזון.
אם לקופסה שלכם אין חלוקה פנימית (או שהחלוקה הפנימית אינה מרובת תאים)- אז מנג'טים (עטריות) מסילקון או חוצצי "דשא" מפלסטיק- עושים עבודה טובה מאוד בהפרדת המזון. מנג'טים מסליקון כמו גם חוצצי הפלסטיק, מגיעים לרוב במגוון צבעים עליזים, המשפרים לאין ערוך את הנראות של הבנטו. השתמשו בהם בתבונה, ושימו מנג'ט בצבע מנוגד לצבע האוכל (לאפונה ירוקה השתמשו במנג'ט כתום, לגזר גמדי השתמשו במנג'ט כחול, וכו' ) המנג'טים (וגם חלק מהחוצצים) הנם רב פעמיים וניתנים לשטיפה ולשימוש חוזר.


מנג'טים צבעוניים מסילקון לקופסת בנטו. אוכל "יבש" לא נרטב והטעמים של המאכלים השונים לא מתערבבים.  

קיסמים : יש המון סוגי קיסמים, בצורות רבות ומגוונות, ארוכים וקצרים, פשוטים ומקושטים. כדאי להשתמש בהם כיוון שהם מאוד מועילים כשצריך לקבץ פרטי מזון קטן יחד, הם מוסיפים צבע  לבנטו, והרבה ילדים אוהבים ללקט איתם את האוכל, זה מוסיף משחק ושמחה לארוחה.
קיסמים לקופסת בנטו. מוסיפים צבעוניות נעימה והרבה ילדים אוהבים ללקט איתם את האוכל






רוצים לדעת איפה קונים קופסה ואביזרים לבנטו? לחצו כאן וקבלו לינקים ! 

קופסאות לרוטב: קופסאות קטנות ואטומות טובות לאכסון רטבים בנפרד, כדי שהאוכל יישאר יבש עד הארוחה. אוכל ששמתם לו רוטב ולא נאכל מיד- עלול להיות מאוד לא אטרקטיבי אחרי כמה שעות, ובנוסף הוא עלול להרטיב ולקלקל טעמם של מזונות אחרים בקופסה. הנה המלצה גורפת ואמיתית מכל הלב שלא קיבלתי בגינה שום הטבה מאף אחד:
אלה, הקופסאות העגולות הקטנות של חברת "סיסטמה" - הן הפתרון הכי מעולה שמצאתי בכל חמש השנים שאני מכינה בנטו כדי לארוז רטבים וכל מיני דברים נוזליים (מגיעות ברביעיות, מקבלים עודף של 10 אג' מ23 שקלים, בקרביץ).

קופסאות רוטב לקופסת בנטו
חותכנים שונים:
אחד מהדברים שיכולים לשדרג לכם את הבנטו מיידית ובאופן מהיר מאוד, אלה חותכני נירוסטה לירקות. כל ירק שאתם פורסים- ואז חותכים בקלות בחותכן פרח שכזה- הופך לא רק ליפה ואסטתייותר- אלה גם לטעים יותר (ככה לפחות מעידים הילדים שלי).
חותכני נירוסטה לירקות, משדרגים את הבנטו בן רגע! 
רוצים לדעת איפה קונים קופסה ואביזרים לבנטו? לחצו כאן וקבלו לינקים ! 

ארבעה כללי האצבע להכנה מהירה של בנטו

עכשיו, כשהגדרתי מה צריך כדי להכין בנטו בעשר דקות- אעבור לארבעה כללי האצבע להכנה מהירה של בנטו.

כלל ראשון: חלוקה לפי יחס מוגדר
על מנת לקצר זמנים, חשוב מאוד לתכנן מראש אילו מאכלים ייכנסו לבנטו.
חלוקת הבנטו לפי היחסים המוגדרים הבאים תסייע לך להרכיב ארוחת בנטו מאוזנת, בריאה, וגם יפה ומגוונת. לצורך כך, זכרו שאנחנו מחלקים את הקופסה ל 3 סוגי מזון עיקריים: פחמימות, חלבונים וירקות.
אני נוהגת בחלוקה היפנית הקלאסית שהיחסים בה הם: 3:2:1  (3 חלקים פחמימה, 2 חלקי ירקות, 1 חלק חלבון). לפעמים אני קצת "מזייפת" ושמה יותר חלבונים ופחות ירקות. לפעמים אני מוסיפה פירות , אבל רק מעט, כיון שבנטו לא מכיל מזונות "מתוקים".
בנטו : 3 חלקים פחמימה, 2 חלקים ירקות וחלק אחד חלבון. לפעמים אני "מזייפת"


כלל שני: צבעוניות!
כשאתם מחליטים אילו מאכלים ייכנסו לקופסת הבנטו, תנסו לבחור במאכלים בעלי צבעים עזים וניגודיים זה לזה. הרבה מהצבעוניות של קופסת הבנטו מגיעה מהירקות- השתמשו בהם!.
הנה כמה רעיונות למאכלים צבעוניים אפשריים:
לצבע אדום: עגבנייה, עגבניית שרי, צנונית, גמבה, תותים.
לצבע כתום: גזר טרי, גזר גמדי מבושל,בטטה, דלעת, פלפל כתום.  
לצבע סגול: ענבים שחורים, כרוב סגול.
לצבע צהוב: תירס, תירס ננסי משומר, פלפל צהוב, דייקון כבוש.
לצבע ירוק: ברוקולי, מלפפון, חסה, אבוקדו, אדממה, אפונה ירוקה, אפונת שלג, שעועית ירוקה, אספרגוס, פטרוזיליה, בצל ירוק, קיווי.
לצבע לבן: אורז, טופו, לחם, פטריות שמפניון.
לצבע שחור/כהה: אצות נורי, פטריות שטאקה, שומשום שחור, לחם כהה.
אם אני בוחרת בשני מאכלים ירוקים (לדוגמה) אני אשתדל להפריד אותם, ולשים בינם מאכל אחר בצבע ניגודי.  אפשר לקשט את האוכל שבקופסת הבנטו בשומשום, פטרוזילה, עירית, בצל ירוק קצוץ, או פוריאקקה (תערובת אצות ותבלנים, לעיתים כוללת גם סרטנים ודגים- למי שאין לו בעיה עם זה... היא מגיעה מוכנה ולרוב מאוד צבעונית וטעימה).  
צבעים באובנטו- סרטון :)
קופסת בנטו : תנסו לבחור במאכלים בעלי צבעים עזים וניגודיים זה לזה

כלל שלישי: אוכל חתוך קטן
אוכל שחתוך קטן, או שהוא קטן מלכתחילה (כמו עגבניות שרי, תירס גמדי, אפונה, שניצלוני טופו) - תורם מאוד לאסתטיקה של הבנטו, מסיע באכילה איטית ובריאה, ועוזר להכניס יותר אוכל בפחות מקום.

כלל רביעי: לארוז את האוכל בצפיפות!
חשוב מאוד לארוז את האוכל באופן הדוק כדי למנוע תזוזה שלו בקופסה. אין כל טעם להשקיע בקישוט אם הקישוט יתקלקל בטלטולי הדרך- ותכל'ס זה ממש לא מעורר תיאבון לפתוח קופסת בנטו "מבלוגנת", בה כל המאכלים התערבבו זה בזה. אריזה צפופה היא הסוד והיסוד לשמירה על הקופסה נאה ומסודרת, אם נשארים לכם חללים בין במזונות- מלאו אותם בתירס גמדי קטן, חתיכת ברוקולי או עגבניית שרי- עד שהכל יצופף כראוי.
חשוב מאוד לארוז את המזונות באופן הדוק כדי למנוע מהם לזוז בתוך הקופסה

אורזים את הבנטו! 

זהו, סימנו עם כללי האצבע, ועכשיו הגענו לתכל'ס: איך לארוז את הבנטו!

בשלב בראשון נארוז פנימה את הפחמימה.
בבנטו יש כאמור חשיבות עליונה לפחמימות,ואפשר פשוט למלא מחצית הבנטו באורז. זו הבחירה הקלאסית, למעשה, והיא גם המהירה ביותר כנראה, אבל יש עוד אפשרויות:
  • אורז לא חייב להיות "סתם" אורז, הוא יכול להופיע גם בצורת סושי, בצורת סושי תמרי, או ככדורי אורז מקושטים ששמם אוניגירי.
  • פסטה/נודלס , אם הילדים מוכנים לאכול אותם בגרסה קרה. אפשר להגיש נודלס כ"מוקפץ" עם ירקות/ בשר/ טופו או סתם קצת רוטב סויה ועירית קצוצה, אפשר כפסטה "ברגים" "פרפרים" או בצורת "קיטי" (יש כזו!) עם רוטב (בקופסה קטנה נפרדת!) או "בלי כלום", כאטריות כוסמת, אטריות שעועית או אטריות אורז (מעולה לצליאקים!).
  • תירס! שניצל תירס, פרוסות של קלחי תירס, או קלחי תירס גמדי… יש הרבה דרכים להגיש תירס באופן יפה . אפשר גם לשלב את התירס בנוסף לפחמימה אחרת.
  • לחם… אפשר לשלב לחם, אבל תנסו לעשות את זה ב"סטייל", למשל בשפודי סנדוויץ, או בכריכים החתוכים בקורצני עוגיות (בצורת "לב" או "כוכב" למשל).
    אפשר גם להכין "סתם" סנדוויץ ולהניח אותו בקופסה כשהוא ארוז במפית יפה,לדוגמה.
אורז בצורת "אוניגירי". את האוניגירי אפשר להכין מראש ולשמור במקרר עטופים בניילון הדוק. 

שלב שני: חלבון
החלבון הוא "רק" שישית מהבנטו, אבל הוא חשוב. אם אתם אוכלים בשר, שימו מעט בשר בקר או עוף, אפשר להשתמש ב"שאריות" מארוחת הערב. אם אתם צמחוניים אתם יכולים להוסיף ביצה קשה (מקושטת מעט?... הנה רעיון לקישוט מהיר!) או כמה פרוסות צהובות ויפות של חביתת טמאגו. אם אתם טבעוניים, לכו על שניצלוני טופו, טופו, אדממה, או שעועית ירוקה.

שלב שלישי: ירקות!
קל למלא את ייתרת החלל של הקופסה בירקות. כדאי להשתמש בירקות "קטנים" ולגוון בירקות בצבעים שונים. אפשר לשלב את הירקות גם כחלק מפשטידה או בתוך הסושי!

בנטו - אפשר לשלב את הירקות גם בתוך הסושי!



שני טיפים מאוד חשובים להכנת בנטו בפחות מעשר דקות

ועכשיו, רק עוד שני טיפים חשובים מאוד להכנה מהירה של קופסת בנטו:
טיפ 1: אל תפחדו להשתמש באוכל שבושל יום קודם לכן. אפילו ב"שאריות" מארוחת הערב של אתמול. אפשר גם להשתמש באוכל קפוא כמו פולי אדממה, או קציצות קפואות. גם את האוניגירי (כדורי האורז) ניתן להכין ערב קודם ולשמור בתוך ניילון הדוק לבוקר.
טיפ 2: אם אתם רוצים להכין את קופסת הבנטו במהירות, תכננו את תכולתה מראש!
אפשר ממש "לצייר" איך היא תראה, או פשוט להחליט באופן כללי מה יכנס. כדאי תמיד לשמור עודף ירקות למילוי חללים ברגע האחרון.
הטבלה המצורפת תעזור לכם לתכנן את השבוע ואת הקניות הנחוצות לכם להכנת קופסאות הבנטו בכל שבוע (תוכלו להוריד אותה כאן, להדפיס ולתלות על המקרר לשימושכם) 


בנטו- לוח תכנון שבועי 
והנה אותה טבלה, עם חלוקה פרטית שלי, רק לצורך הדוגמה:
לוח תכנון שבועי לבנטו- דוגמה ללוח מלא

בהצלחה!
להשתמע בקרוב !


*****




בחמש ומשהו השנים בהן אני מכינה בנטו צברתי המון מתכונים שילדים אוהבים, והמון שיטות עבודה שמקצרות את הדרך. את כל המתכונים השיטות והתובנות אספתי לספר שיצא לאור בהוצאה עצמיתספר שמלמד הכנת בנטו, 144 עמודים (!) מעל 100 הדרכות מפורטות ומתכונים (הכל כשר) שמעוצב כספר מנגה (קומיקס יפני) עם איוריה הקסומים של ניקול קרן.
לפרטים נוספים ולרכישה כדאי להכנס לקישור זה. 



תרשמו לערוץ שלנו ותזכו לסרטוני בנטו חדשים בכל שבוע 



בלחיצה כאן תגיעו לעמוד היוטיוב שלי שיש בו המון טוטוריאל׳ס מדליקים בוידאו שמלמדים איך מכינים בנטו ! 







(ואני? אשמח ללייק)






אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה