יום חמישי, 15 בספטמבר 2016

בנטו- הסודות שמאחורי קופסאת האוכל מיפן

 גם חמוד גם טעים ובלי ג'אנק פוד! בנטו בוקס שהכנתי לניקול
אני רגילה לדבר על בנטו כעל קופסת אוכל בריאה ויפה לילדים, אבל האמת היא שקופסת האובנטו היפנית טומנת בחובה הרבה יותר מזה.
היום, אני מזמינה אתכם לגלות את כל הסודות ולמה לא כל קופסת אוכל מקושטת היא בנטו...
קופסת הבנטו, או כפי שקוראים לה ביפן -"אובנטו", היא למעשה ארוחה המוגשת בתוך קופסה.
זו הארוחה שכל יפני אוכל במשך היום בין אם הוא ילד שהולך לגן, תלמיד בית ספר, סטודנט באוניברסיטה או עובד שכיר במפעל.

בוודאי כבר שמתם לב שלפעמים אני קוראת לה "בנטו" ולפעמים "אובנטו".
ובכן, תוספת ה"או"בתחילת המילה מספקת האדרה ומעניקה כבוד למזון. ואכן ביפן- יש הרבה כבוד. 

יש דיספלינה מדוייקת למדיי בכל הנוגע לתכולה התזונתית קופסת הבנטו היפנית. אותן הוראות הכנה אמנם לא עומדות בקנה אחד עם גישות תזונתיות חדשות כמו הפליאו, או לחילופין ה 80:10:10 והרואו פוד- אבל הן מכילות בתוכן חוכמת עם עתיקת יומין, שיש בה הגיון תזונתי רב.
אישית, אני גם מאוד מתחברת אל הגישה. היא מאפשרת חיים בשלום גם עם אכילה טבעונית, גם עם אכילה צמחונית וגם עם אכילת בשר- ולכן מתאימה למגוון רחב מאוד של אנשים. מה זה אומר בפועל? איך מכינים קופסת בנטו? הו, חכו רגע, תכף נגיע לזה .

תיבות הבנטו היפניות מיוצרות בגדלים שונים ולכל גיל מותאמת תיבת בנטו בנפח שונה: בין 500 מ"ל ל1200 מ"ל. לא יותר.
ההיגיון העומד מאחורי קביעת גודל קופסת הבנטו מבוסס הקצבה קלורית פר אדם פר ארוחה- לפי חלוקה גילאית ומגדרית.
ההנחה היא שתיבת בנטו המלאה עד אפס מקום על פי החלוקה היפנית המסורתית (כפי שאפרט בהמשך)- תכיל קלוריות כגודל נפח התיבה במ"ל. כלומר, תיבה בנפח 700 מ"ל לדוגמא, תכיל מזון בערך קלורי של כ-700 קלוריות.

החלוקה המסורתית מגדירה למשל שלילדה בגיל 7 מומלצת תיבת בנטו בגודל 500 מ"ל, לילדה בת 10 כבר מומלצת תיבה בגודל 600 מ"ל, לנערה מתבגרת בין הגלאים 12-18 מומלצת תיבה בגודל 700 מ"ל, ואז שוב יש ירידה בכמות המומלצת, כלומר לאשה בין גיל 20 לגיל 60 מומלצת תיבה בגודל 600 מ"ל.
אצל גברים ההקצאה הקלורית גבוהה יותר, למרות שלילדים הכמויות עדיין זהות לאלו של הילדות, כלומר לבן 7 מומלצת גם כן תיבה בגודל 500 מ"ל בלבד, לבן 10 מומלצת תיבה של 600 מ"ל, ולבן 13 מומלצת תיבה של 700 מ"ל. אבל משם- הכמויות המומלצות גדלות: לנער-גבר בין הגילאים 15 ועד גיל 40 מומלצת תיבה בגודל 900 מ"ל, ואז שוב הכמות יורדת, כשלגבר בין גיל 40 ל-60 מומלצת תיבה בגודל 800 מ"ל.

רק בשביל לקבל מושג, לכו למטבח רגע ותחפשו קופסא בתכולה של 800 מ"ל, אפילו 900 מ"ל. אני די בטוחה שתופתעו לגלות שמדובר בקופסא די קטנה.
לא מפליא אם כן שתגובתם הנפוצה ביותר של תיירים מערביים הפוגשים לראשונה בחייהם מנת בנטו יפנית מסורתית היא: "זה יפה אבל זה ממש קטן! איך מישהו יכול לצאת שבע מזה?!"...
ובכן, העובדות הן שארוחת הבנטו, על אף גודלה הקומפקטי, משביעה באופן מניח את הדעת את כל היפנים. אז איך? ומה בעצם מסתתר בתוך הבנטו? איך קורה שקופסא כלכך קטנה למראה מספיקה להכיל ארוחה שלמה ומשביעה?


בריא, מאוזן, קטן ומשביע! בנטו טעים שהכנתי לשי


ארוחת הבנטו, על אף שהיא במהותה ארוחת TAKE AWAY, הינה שונה מאוד ממה שאנו כאן, בישראל, הורגלנו אליו. היא בוודאי שונה מהותית מסגנון ה"אכול כפי יכולתך" וגם מהסגנון המעדיף את המזון המהיר שבא על פי רוב כשהוא ארוז ברישול מה, כשהנטייה הכללית היא להעריך יותר מזון שמגיע בכמויות גדולות, כשבכל מקרה, תהה כמות המזון אשר תהה, הוא יאכל על פי רוב כמעט כלאחר יד. זוהי גם הנורמה הנהוגה בארצות הברית ובמדינות מערביות אחרות.

מנת הבנטו מבוססת על רציונל שונה בתכלית מזה המערבי. זו ארוחה שמורכבת ממגוון של מזונות בריאים, הנאכלים לאט, במקלות אכילה (צ'ופסטיקס) שמכריחים את האדם לאכול במתינות, להנות מהטעמים ומהצבעוניות (חמישה צבעים לפחות!) במנות מדודות ובמהירות שבה מוחו מסוגל לקלוט מה הוא אוכל. שילוב הנתונים הזה, הוא שהופך את ארוחת הבנטו לבריאה במיוחד וכאמור גם משביעה.

החלוקה התזונתית המסורתית לתיבת בנטו מבוססת חלוקת תיבת הבנטו לששה חלקים שווים על-פי הכללים הבאים:
3 חלקי פחמימה. ביפן זה בעיקר אורז, אצלנו אפשר גם תירס, תפוחי אדמה, כוסמת ואפילו לחם
2 חלקי ירקות ואצות
1 חלק חלבון: בשר, דגים, ביצים, פולי סויה ומוצרי סויה

פירות וממתקים אינם נכללים בארוחה היפנית המסורתית. 

בנטו? אפשר גם עם סנדוויץ! מתוך: http://betokh-ha-kufsa.blogspot.co.il/2014/02/blog-post_17.html

לצערי, ראיתי ברשת יותר מידי אנשים שמכינים קופסאות אוכל וקוראים להן "בנטו" - אך בינם ובין הבנטו אין דבר וחצי דבר.
על פי רוב נוטים האנשים האלה לייחס משקל רב לצד ה"חמוד" (קאוואי, ככה קוראים לזה ביפנית) של הבנטו. לעיתים הצד ה"חמוד" נתמך בהכנסת חטיפים ודברי מתיקה כאילו מדובר ב"רע במיעוטו". אז אני כאמור חולקת על הגישה הזו, וחושבת שילדים יכולים לאכול בריא בלי "הנחות" ובסופו של דבר-  זה פשוט מאוד לא בנטו...
שלא תבינו לא נכון, אני מאוד אוהבת את הצבעוניות והמתיקות שמציע הבנטו, ואני חושבת שהפיצ'יפקעס האלה בהחלט מוסיפים שיק לבנטו, אני רק חושבת שכדאי להשקיע את מירב המחשבה באסתטיקה של המזון עצמו ובהרכב התזונתי שלו, ופחות בעטיפה, בוודאי כשזה מגיע אחד על חשבון השני. יותר בריא לכיס, יותר בריא לגוף.

 כן זה יפה... אבל זה- לא בנטו.... מתוך האתר http://www.lunchboxdad.com/







בחמש ומשהו השנים בהן אני מכינה בנטו צברתי המון מתכונים שילדים אוהבים, והמון שיטות עבודה שמקצרות את הדרך. את כל המתכונים השיטות והתובנות אספתי לספר שיצא לאור בהוצאה עצמיתספר שמלמד הכנת בנטו, 144 עמודים (!) מעל 100 הדרכות מפורטות ומתכונים (הכל כשר) שמעוצב כספר מנגה (קומיקס יפני) עם איוריה הקסומים של ניקול קרן.
לפרטים נוספים ולרכישה כדאי להכנס לקישור זה. 








(ואני? אשמח ללייק)






אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה